A la fin del mes de genièr de 2019 foguèt organizada a Barcelona la Dictada occitana. Lo Centre d'Afrairament Occitano-Catalan (CAOC) que l'organizava comunica :

Dissabte 26 de genièr de 2019 s’es debanada a Barcelona la XXIIena Dictada occitana, dins la sala de conferéncias del Departament de la Cultura de la Generalitat de Catalonha (Rambla de Santa Mònica, 8). A balhat la planvenguda a totes la Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa e la presidenta del CAOC, Núria Ontiveros.

I an participat mai de ueitanta (86) personas.

Òm ausiguèt d’en primièr un messatge e una salutacion de Bernat Vernhièras, professor d’occitan, seguida de la lectura de la dictada pel professor Vernhièras. Es alara que comencèt lo concors, amb doas lecturas del tèxt de la Dictada faitas pels professors d’occitan del CAOC Jaume Figueras e Thiago Mòri.

Aquesta Dictada occitana foguèt presidida per la Directora de Politica Lingüistica, Ester Franquesa. Tanben, demèst los participants a la Dictada en Barcelona i èra Xavier Moral, lo responsable d’afars occitans de la Generalitat de Catalonha.

La Dictada finida, una jurada compausada pels professors e pels ensenhaires d’occitan faguèt la correccion dels trabalhs dels participants. Après la Dictada, los participants poguèron gaudir d’un vespralh. A la seguida, danças e après un concèrt a 17 oras amb lo grop de musica occitana Mirabèl.

Fin finala, arribèt lo moment de conéisser los ganhants d’ongan. Los representants de la jurada legiguèron los noms dels diferents premiats, que son :

Adultes

  • Primièr prèmi : Xavier Rebled
  • Segond prèmi : David Ferré
  • Tresen prèmienbsp;: Joan Calsapeu

Dròlles

  • Primièr prèmi : Mariona Calsapeu
  • Segond prèmi : Júlia Cuenca

Professional

  • Primièr prèmi : Ferran Hidalgo

An collaborat a aquela edicion de la Dictada Occitana los Departaments d’Ensenhament e de Politica Lingüistica de la Generalitat de Catalonha, Ara Llibres, Associació Llengua Nacional, Betevé, Casa Graupera, Caves Raventós Rosell, CNL Barcelona-Gràcia, Edicions Sidillà, Éditions des Régionalismes, Editions Trabucaire, Editorial Barcanova, Espai Vilaweb, Fent País Cooperativa, Fundació Enciclopèdia Catalana, Grup62, La Vanguardia, Letras d’òc, Macarel, Òmnium Cultural, Pagès Editors, Per Noste Edicions, Plataforma per la Llengua, Publicacions Abadia de Montserrat, Productes de la Terra, Sàpiens Publicacions.


Prefaci de Frederic Mistral a 'La pauriho' de Valèri Bernard (1899)

paurilha

En 1899 sortissiá a Marselha lo libre La pauriho de Valèri Bernard amb un prefaci de Frederic Mistral.

Sèrgi Viaule : critica del libre de Miguel de Unamuno 'Sant Manuel lo bon, martir'

Al cors de l'estiu de 2020, IEO Edicions publiquèt dins la colleccion Flor envèrsa Sant Manuel lo Bon, martir de Miguel de Unamuno.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Venècia : extrach del roman 'Mièja-Gauta'

Masqueta

Extrach del roman Mièja-Gauta de Max Roqueta paregut en 2010 a las edicions Trabucaire.

Joan B. Seguin : critica del libre de Robèrt Lafont 'Renaissance du Sud'

Renaissance du sud, Robèrt Lafont, Gallimard

En 1970 sortissiá lo libre de Robèrt Lafont Renaissance du Sud. Essai sur la litteratura occitane au temps de Henri IV.