Airbus afortís sa preséncia a Tolosa. Lo grop ven de debutar, sul site del Palays, la construccion d'un bastiment novèl. Nomat K2 farà un pauc mai de 14 000 m2.

Aquel bastiment deu aculhir lo sèti de la division Airbus Defense and Space (ADS) especializada dins la concepcion e la fabricacion de satellits, de drònes, d'avions militars o de sistèmas de comunicacions ; aquela entitat es tanben en carga de programas scientifics ligats a la navigacion e d'observacion de la Tèrra.

La primièra pèira es estada pausada lo 24 de genièr de 2019 per Pierre Barrouillet director dels sites tolosans de la division. La siá liurason definitiva es prevista per la fin de 2019. Lo projècte representa un investiment de 20 milions d'èuros.

Los efectius d'Airbus Defense and Spaced son a creise. En 2018 son mai de 400 salariats que son venguts rejonhe los sites tolosans.


Automobila : lo novèl Scenic de Renault es electric

Lo Scenic E-Tech, produsit dempuèi 2024

Lo constructor d'automobila Renault desvelèt a la fin de 2023 sos projèctes pel Scenic.

Isar Aerospace desrevelha lo sector espacial europèu

Spectrum, Isar Aerospace

Fondada en 2018 per d'estudiants de l'universitat tecnica de Munich en alemanha, la societat Isar Aerospace desvolopa de minifusadas.

Sul libre 'Poesia catalana del sègle XX' - Robèrt Lafont - 1965

poesia

En 1963 sortissiá lo libre Poesia catalana del sègle XX. Robèrt Lafont ne faguèt la critica dins la revista Letras d'òc.

Max Roqueta e Dante Alighieri

Dante Alighieri

Lo tèxt çai-jos es extrach de la plaqueta de presentacion de la mòstra : Max Roqueta, la libertat de l’imaginari, que se debanèt en 2014 e 2015 a Montpelhièr.

Airbus fabricarà tres moduls de servici de mai per Orion

Airbus EMS3

Lo dimars 2 de febrièr de 2021, Airbus anoncièt que l'Agéncia Espaciala Europèa (ESA) veniá de li comandar la construcion de tres moduls de servici suplementari.

Ariane 6 : succès pel primièr lançament

Primièr vòl de l'Ariane 6

Lo 9 de julhet de 2024 la primièra fusada Ariane 6 partiguèt per l'espaci.

Aviacion : l'idrogèn, un energia d'avenir ?

Aeropòrt de Lion

Lo dimars 21 de setembre de 2021 lo constructor d'avion Airbus, l'especialista dels gases industrials Air Liquide e l'operator aeroportuari Vinci Airports an anonciats un partenariat per desvolopar l'usatge de l'idrogèn dins los aeropòrts.

Astronomia : lo telescòpi James Webb es dins l'espaci

Ariane 5 lo 25/12/2021

Lo dissabte 25 de decembre de 2021 dempuèi lo centre espacial de Kourou en Guaiana, es estat mandat dins l'espaci lo telescòpi James Webb (JWST).