Detalh de l'aficha de presentacion del concors

A la fin del mes d'abril de 2021 los organizators del concors Enric Garriga Trullols anonciava que la jurada aviá presa se decision. Aquí çai-jos l'acte de la jurada.

Acte de concession del II concors de racontes brèus Enric Garriga Trullols

Los membres de la Jurada del 2d Concors de racontes brèus Enric Garriga Trullols, convocat pel CAÒC, an lo plaser de vos notificar que, après los tres torns de deliberacions seguits, son arribats a la decision de concedir :

  • lo 1ièr prèmi als racontes titolats Lo leon e l’aucèl, signat jos l’escaisnom de Brigon : Brigida Viginièr ; e Un diluns a la montanha, signat jos l’escaisnom de Vidalon : Alan Vidal. (Aqueste primièr prèmi es decernit ex aequo als dos racontes citats pr'amor que la Jurada estima lor qualitat e lors meritis parièrs.)
  • lo 2d prèmi, al raconte titolat Lo ponch roge de la lenga, signat jos l’escaisnom de Musalina : Paulina Louis.
  • lo 3n prèmi, al raconte titolat Raconte d’un brave cap d’an, signat jos l’escaisnom de Joan de Pinet : Jean-Marc Rabier.

Per aquesta segonda edicion del Concors, son estats vint e quatre los racontes mandats – dins totes los parlars. Donc, lo nombre de participants s’es doblat, alara que la qualitat d’un bon pro d’aqueles tèxtes – per çò qu’es la lenga, lo canebàs e l’art de contar – es una evidéncia de las bèlas.

E constatam cossí, per un temps de pandèmia que nos ten embarrats a l’ostal, los autors an aimat, risolièrs, de jogar sus l’umor. E capitan de nos far esprovar lo fons plaser qu’es estat lo sieu a manejar una lenga d’una granda naturalitat, mirgalhada e petejanta, que paga larg sos fisèls, e a debanar d’istòrias qu’es un chale pel legeire de s’i daissar enrebalar. E que se passan al país o endacòm mai – en Africa o al pè de l’ostal, del temps de Noè o dins un avenir qu’es a mand d’arribar, per una nuèit de Cap d’An o a la raja d’un solelhàs d’estiu...

D’istòrias que ne dison pro sus aquesta societat qu’es la nòstra, espantada de tant d’auvaris, e sul besonh qu’avèm de nos tornar trapar. E que, ne sèm segurs, mancaràn pas de pertocar lo legeire. Puèi que, enlà de la faula e la galejada, òm i abòrda de subjèctes pas brica ninòis...

Los membres de la Jurada :

  • Jaume Figueras i Trull, secretari. Professor e traductor.
  • Manel Zabala Sánchez. Professor e escrivan.
  • Meritxell Pueyo Sotos. Vice-presidenta del CAÒC.
  • Ferriol Macip Bonet. Director del Jornalet.

Es al nom dels membres de la Jurada, donc, que coma Secretari signi aqueste acte al jorn de uèi, lo 22 d’abril de 2021.

Jaume Figueras i Trull, secretari


Pau-Loís Granier per Felip Gardy

Pau-Loís Granier - òbra poetica occitana

Un article de Felip Gardy dins la revista Oc (ivèrn de 2002).

Enric Pascal de Ròcaguda

Enric Pascal de Ròcaguda

Dins lo corrièr dels lectors de La Setmana en febrièr de 2013 Ramon Ginolhac tornava sus l'òbra d'Enric Pascal de Ròcaguda.

Los Païses Basses e Danemarc mandaràn a Ucraina de F-16

F-16C

Dimenge 20 d'agost de 2023, Mark Rutte, primièr ministre neerlandés, anoncièt que de F-16, avion de combat de concepcion estatsunidenca, serián mandats a Ucraina per los Païses Basses e per Danemarc.

'Los tres gendres del paure òme' : presentacion de Domenja Blanchard

Los tres gendres del paure òme

En 2008 sortissiá lo libre d'Ives Roqueta Los tres gendres del paure òme.

Presentacion del libre 'L'épopée cathare' de Michel Roquebert

L'épopée cathare, Michel Roquebert

En 1970 editat per Privat a Tolosa sortissiá lo primièr tòme del libre de Michel Roquebert, L'épopée cathare.