Visual de la manifestacion d'Albi

Visual de la manifestacion d'Albi per la lenga occitana

Lo 29 de mai de 2021 lo collectiu Pour que vivent nos langues apèla a manifestar. Una manifestacion se tendrà a Albi.

Lo 29 de mai, manifestacion a Albi !

Lo CREO Tolosa (Centre Regional de l’Ensenhament de l’Occitan de l’Acadèmia de Tolosa), l’IEO OPM (Institut d’Estudis Occitans Region Occitània), e lo CCOA (Centre Cultura Occitan de l’Albigés), juntats per la federacion Calandreta e Oc-bi, respondon a l’apèl del collectiu Pour que vivent nos langues e vos convidan a una manifestacion musicala lo dissabte 29 de mai a Albi.

Lo recampament es previst a 14h30 dins lo Pargue Ròcaguda (davant l’Hotel Rochegude, costat pargue), seguit de presas de paraula de las associacions organizatritz, puèi d’un desfilat en musica acompanhat d’artistas de la region dins las carrièras albigesas.

Mot d’òrdre : SOS ensenhament, sosten a la recenta lei relativa a la proteccion e a la promocion de las lengas regionalas e a son aplicacion.

Lo 21 de mai, lo Conselh Constitucional invalidèt dos articles d’aquel lei – concernissent l’ensenhament immersiu e los signes diacritics – considerats coma « anticonstitucionals ». Aquel decision es un atac grèu envèrs los e las qu’òbra cada jorn a l’ensenhament, a la promocion e a la defensa de nòstra lenga e nòstra cultura occitanas, a l’escòla e dins los luòcs d’usatge. Aquela accion es doncas essenciala per portar nòstre sosten a la lei Molac e per mostrar nòstra determinacion per son aplicacion en integralitat.

Alara, portatz vòstras bandièras, aprestatz vòstras pancartas e vòstres melhors eslogans e vestissètz vòstra masqueta la mai polida !

Comptam sus vòstra preséncia lo 29 de mai, per mostrar vòstra sosten, e vòstra estacament a nòstra polida lenga occitana !

Mobilizem-nos per que visca nòstra lenga !


Pedagogia : 'Enfanças'

En 2012 lo Centre Regional de Documentacion Pedagogica (CRDP) de l'acadèmia de Montpelhièr publicava un document a destinacion dels joves lectors Enfanças.

Sèrgi Viaule : critica de 'Bonjour tristesse'

Françoise Sagan

Dins lo numèro 144 de la revista Infòc de decembre de 1995, pareissiá la critica de Sèrgi Viaule del libre de Françoise Sagan paregut en 1954.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

L'occitan es un balon de rugbi !

rugbi

En setembre de 2013, J. B. publicava sul site de l'IEO d'Aveyron lo sieu punt de vista sus la lenga occitana.

Vidèo : G. Couffignal sus 'La Santa Estela del centenari'

Couffignal

Conferéncia de G. Couffignal sus La Santa Estela del centenari.