Lynne Cohen Corporate Office

Detalh d'una de la òbra de Lynne Cohen Corporate Office, 1986

Del 27 de junh al 22 de setembre, lo Pavillon Populaire, espaci d’art fotografic de la Vila de Montpelhièr, aculhissiá la mòstra Lynne Cohen. Doble òrb 1970-2012. Dins sa revista del mes de junh de 2019, la vila presentava l'eveniment.

Lynne Cohen, testimòni de son epòca

Amb la mòstra Lynne Cohen. Doble òrb 1970-2012, lo Pavillon Populaire es lo primièr en França de vodar a aquesta artista bèla, nascuda als Estats Units e naturalizada canadiana, una installacion retrospectiva de son òbra tota.

Brava clarvesença

Lynne Cohen efectua un trabalh fòrça original, que pertòca per son actualitat. Son apròchi es a l’encòp estetic, semiologic e idologic. Mercés a d’images plan mestrejats, gaireben cliniques mas pas jamai modificadas, l’artista mòstra de luòcs vuèjes ont la preséncia umana se manifèsta suggerida per de signes o d’objèctes usuals. Remanda lo real a sas quitas representacions : sas fotografias revelan çò que relèva del decòr dins de luòcs que nos semblan pasmens naturals perque son de la vida vidanta ; meton en evidéncia l’artificialitat, los adobaments plan plan agençats, dins d’espacis que consideram coma luòcs comuns.

Mercés a aquesta enquèsta fotografica meticulosament colorejada d’ironia, fa verire la realitat nuda, bruta e sens artifici d’un mond dominat per la cultura de la marcandizacion e de la consomacion de massa. « A mesura d’una òbra rigorosa e perfièchament mestresada, Lynne Cohen a aital subtilament reveladas las estrategias de susvelhança e de normalizacion dels comportaments socials contemporanèus, tant coma las intrigas e los compromeses de la sociatat nòrd-americana de la segonda mitat del sègle XX », çò explica Marc Donnadieu, cap conservator al musèu de l’Elisèu a Lausana e comissari d’aquesta mòstra.

Una mòstra eveniment

Lo Pavillon Populaire perseguís aital son projècte d’explorar las diferentas aplicacions del medium fotografic que s’estaca a presentar una brava artista, primadièra de la fotografia contemporanèa, injustament mesconeguda del public bèl. Dos espacis de mòstra e un centenat d’images per viatjar dins l’univèrs de Lynne Cohen.

Lo plan pè del Pavillon Populaire es vodat a una mesa en parallèla demest las fotografias color e format bèl de las annadas 2000 e los images al format mai modèst de la debuta de la carrièra de l’artista. Aquesta perspectiva permet d’apreciar las continuitats e las avançadas del trabalh de Lynne Cohen a mesura del temps.

A l’estanci, 35 imatges de las annadas 1980 cap a las annadas 2000 son de descobrir, e notadament de bravas serias suls estands de venda o de demostracion, las salas de las fèstas, d’espòrt, de classa o de formacion, los luòcs d’estimulacion, d’entrainament policièr o militar, los laboratòris scientifics o los espacis de cèrca medicala. Estrena, lo 26 de junh a sièis oras e mièja del tantòst, dubèrt al public.


Sèrgi Viaule sul libre de Jules Cubaynes 'Camins de guèrra'

Camin de guèrra, Jules Cubaynes

Una critica de Sèrgi Viaule pareguda dins lo jornal La Setmana en 2018.

Peticion contra la fin de l'Estivada de Rodés : Gardarem l'Estivada

Gardarem l'Estivada

Après las anóncias del conse de Rodés, Christian Teyssèdre, al subjècte de las animacions estivalas previstas per la vila, que preveson la desaparicion de l'Estivada coma manifestacion culturala occitana, un collectiu s'organiza per son manteniment.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Provença : la comuna de La Seina comunica en occitan

La Seina

La vila de La Seina en Provença sul sieu site internet presenta cada mes dins la seccion D'aquí un article en occitan.

Subre lo festenal de l'universitat Joan Jaurés 'L'Occitan fa punk' de 2022

L'occitan fa punk, Tolosa, 2022

Dins son edicion de novembre de 2022, lo jornal de la comuna de Tolosa, À Toulouse presentava lo festenal L'Occitan fa punk.