Dempuèi lo mes de julhet de 2018 Sara Brennan (Cercaira post doctoranta, Sorbona Novèla/UMR Lacito) e James Costa (MCF, Sorbona Novèla/UMR Lacito) presentan lo blòg Revitaliser l'occitan dans la nouvelle Occitanie. Politique, commodification, transmission.

Lo site es trilenga. Los pòsts son en anglés, en occitan o en francés. Aquí rendon compte de lor trabalh de recèrca sus la politica de revitalizacion de la lenga nòstra en region Occitània.

Los autors presentan aquel site coma un carnet de terren e de recèrca.

Lor trabalh mai que mai etnografic debutèt en febrièr de 2018 e se deu persegre entrò al mes d'agost de 2019. La siá tòca es de comprene si, e cossí, la nòva apelacion de la region jòga sul procèssus de revitalizacion de la lenga e se contribuís o non a transformar la lenga en enjòc politic.

Los cercaires se van concentrar sus tres punts :

  • politica del lengatge ;
  • transmission ;
  • commodificacion/marcandizacion de l'occitan.

De seguir [aquí]


China manda dins l'espaci lo primièr element de sa futura estacion espaciala

Fusada chinesa lo 29/04/2021

Es estat mandat dins l'espaci lo 29 d'abril de 2021 lo primièr modul de la futura estacion espaciala chinesa.

Retorn dels umans sus la Luna

Artemis, Orion, Gateway, NASA

Dins l'encastre del programa Artemis bailejat per la NASA lo retorn dels umans sus la Luna èra previst per 2024. En novembre de 2021 Bill Nelson en carga del projècte per l'agéncia estatsunidenca anoncièt que l'eveniment se podriá pas organizar abans 2025 « al pus lèu ».

Sus Joan-Maria Petit (1941-2020)

Joan-Maria Petit

Un article de la Federacion dels Ensenhaire de Lenga e de Cultura d'Òc publicat après l'anóncia de la mòrt de Joan-Maria Petit en agost de 2020.

Peticion contra la fin de l'Estivada de Rodés : Gardarem l'Estivada

Gardarem l'Estivada

Après las anóncias del conse de Rodés, Christian Teyssèdre, al subjècte de las animacions estivalas previstas per la vila, que preveson la desaparicion de l'Estivada coma manifestacion culturala occitana, un collectiu s'organiza per son manteniment.

Primièrs ensages in situ pel motor Vulcain d'Ariane 6 a Kourou

Lo dimars 5 de setembre de 2023 jos la direccion de l'European Space Agency es estat alucat, sus son site de partença, lo motor Vulcain de la fusada Ariane 6.

Aviacion : l'idrogèn, un energia d'avenir ?

Aeropòrt de Lion

Lo dimars 21 de setembre de 2021 lo constructor d'avion Airbus, l'especialista dels gases industrials Air Liquide e l'operator aeroportuari Vinci Airports an anonciats un partenariat per desvolopar l'usatge de l'idrogèn dins los aeropòrts.

Quin tipe d'estacion espaciala per deman ?

L'estacion d'Axiom Space

La fin de l'ISS s'apròcha. Sa construccion debutèt en 1998 e dempuèi fonciona sens relambi. La siá fin es pr'aquò programada pel decenni que ven. Un primièr programa de desorbitacion es estat presentat en 2022. Prevei la destrucion dels moduls per 2031.

Internet per satellit : los industrials europèus s'organizan

Satellit OneWeb

Lo diluns 25 de julhet de 2022 Eutelsat confirmèt qu'èra en negociacion per crompar OneWeb.