Starship SN8
Lo Starship SN8 de SpaceX en vòl lo 9 de decembre de 2020

Tèst del Starship SN8

Lo dimècre 9 de decembre de 2020 SpaceX efectuèt un ensag sus un dels prototips de son Starship, lo SN8.

En agost de 2020 la version SN5 efectuèt un vol cortet de mens d'una minuta que se terminèt plan, l'astronau se pausèt sens problèma. Èra montada a 150 mètres.

Amb aquel tèst sul SN8 (Serial Number 8) lo constructor èra mai ambiciós : s'agissiá de montar pus naut. Lo vòl aqueste còp durèt mai de sièis minutas.

L'ascencion, lo cambiament de posicionament de l'aparelh en altituda, son comportament aerodinamic, la precision de la trajectòria de retorn, tot aquò s'es passèt plan.

La recuperacion pr'aquò ela se passèt pas coma previst : lo veïcul alentiguèt pas pro e se venguèt espetar pel sol, explausèt literalament.

Un succès pr'aquò, los ingeniaires an poscut obténer las entresenhas que desiravan per poder melhorar l'aparelh. Lo prototipe SN9 es ja prèst.

Lo Starship a per vocacion d'assegurar de vòls long, come los trajèctes Tèrra, Mars, e pas simplament de misas en orbitas.


Mission Artemis 1 : la fusada es partida

Artemis 1 : partença

La fusada de la mission Artemis 1 es partida lo dimècres 16 de novembre de 2022 emportant la capsula Orion. Objectiu : la Luna.

Automobila : lo novèl Scenic de Renault es electric

Lo Scenic E-Tech, produsit dempuèi 2024

Lo constructor d'automobila Renault desvelèt a la fin de 2023 sos projèctes pel Scenic.

Extrach del 'Lo fiu de l'uòu' de Robèrt Lafont

Dins lo conte Lo fiu de l'uòu publicat en 2001 per Atlantica, Robèrt Lafont s'arrèsta dins sa narracion a Besièrs en 1209 del temps de la crosada e del grand masèl. Extrach.

Lenga : un 'òm' que se pòt evitar

Ops ! Que de òm !

Sus l'emplec de òm en occitan, un article de Patrici Pojada dins la revista Lo Diari (numèro 14).

La Comission Europèa trabalha sus la legislacion tecnica necita per autorizar los veïculs autonòms de nivèl 4

Mercedez classa S

L'executiu de l'Union Europèa trabalha a definir la legislacion tecnica per permetre la mesa en circulation de veïculs autonòms de nivel 4.

The Exploration Company lèva de fonzes

L'astronau Nyx

La jove societat The Exploration Company (TEC) anoncièt a la debuta del mes de febrièr de 2023 que veniá de capitar de levar 40,5 milions d’èuros de fonzes per desvolopar sas activitats. Basada prèp de Bordèu, a Merinhac, e a Munich en Alemanha, la societat es estada creada en 2021.

La societat EasyMile lèva de fonzes

Lo EZ10 d'EasyMile

A la fin del mes d'abril de 2021 la societat tolosenca EasyMile finalizèt una levada de fonzes de 55 milions d'èuros.

Missions Artemis : primièr vòl

La Luna

Diluns 29 d'agost de 2022 deviá partir per la Luna la primièra fusada del programa Artemis bailejat per la NASA. Lo lançament es estat reportat per de rasons tecnicas, es desenant previst pel dissabte 3 de setembre.