Visual, Total Festum

Visual, Total Festum

Dins son magazine de l'estiu de 2024 la region Occitània presentava l'edicion de venir del festenal Total Festum.

Total Festum : una cabussada festiva dins la riquesa culturala d'Occitània

Dempuèi 2006, lo festival Total Festum fa la promocion de las lengas e culturas catalanas e occitanas de pertot en Occitània. Ofrís, fins al 9 de julhet, mai de cent vint rendètz-vos dins tota nòstra region. Una programacion rica que mesclarà espectacles, exposicions, rescontres, balètis e concèrts gratuït.

Total Festum es un festenal fòrt e federador que mobiliza los actors associatius e los abitants a l’entorn d’eveniments de proximitat, mas tanben d’eveniments mai importants e toristics, coma la Sant Joan de Cotlliure, la Janada d’Albi...

Après un lançament l’an passat en país occitan a Seta, ongan, per sa 19ena edicion, l’obertura de Total Festum s’es debanada en tèrra catalana, dins una comuna ont lo catalan es ensenhat a l’escòla publica, Sant Hipòlit (Pirenèus Orientals). Lo site de La Font del Port, classificat Natura 2000, a la broa de l’estanh de Salses, es estat causit per sa biodiversitat lagunària e pel trabalh patrimonial menat per l’associacion Bonança. Es ailà que se tròba la barraca tradicionala de Bonança, associacion que restaura, entreten e fa navegar de barcas catalanas, e que, mai amplament, fa viure las tradicions catalanas.

Total Festum es tot a l’encòp l’escasença de viure las culturas occitanas e catalanas e de practicar o de s’iniciar a aquestas lengas. La senhaletica dels eveniments dels festival es bilingüa e i son prepausats maites talhièrs d’iniciacion. Per tal d’acompanhar lo public, la Region, amb lo Centre internacional de recèrca e documentacion occitanas (CIRDÒC) e l’Ofici Public de la Lenga Catalana, fornís una miniguida per far la fèsta en catalan e en occitan. Rituals tradicionals, castèls umans, animals totemics, balètis, concèrts, espectacles, lecturas, talhièrs, debats, jòcs, espòrts, passejadas, gastronomia...

Cada an, en junh, son un fum d’escasenças de descobrir, transmetre e partejar nòstras lengas e culturas occitanas e catalanas.


Sèrgi Viaule : critica de 'Bonjour tristesse'

Françoise Sagan

Dins lo numèro 144 de la revista Infòc de decembre de 1995, pareissiá la critica de Sèrgi Viaule del libre de Françoise Sagan paregut en 1954.

Suls rapòrts entre la lenga occitana e la lenga francesa

Langue d'oïl contre langue d'oc

En 1979 dins la revista Aicí e ara, Francés Pic presentava lo libre de Michel Baris, Langue d'oïl contre langue d'oc

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

L'occitan es un balon de rugbi !

rugbi

En setembre de 2013, J. B. publicava sul site de l'IEO d'Aveyron lo sieu punt de vista sus la lenga occitana.

Ives Roqueta sus Frederic Mistral

Tresor

Un article de Ives Roqueta (junh de 1998). Sorsa : Lo Lugarn numèro 86/87, 2004.