Lo demonstrator CityAirbus en 2019 © Airbus

Lo 3 de mai de 2019 pel primièr còp lo demonstrator talha reala de l'aeronèf CityAirbus s'enairèt a Donauwörth en Alemanha.

Lo constructor trabalha sus diferents projèctes de mobilitat per deman. Al còr de sas preocupacions la mobilitat urbana. Lo programa CityAirbus a per ambicion de respondre a aqueles futurs besonhs.

Aquel primièr test permetèt simplament d'esprovar la capacitat de descolatge de l'aparelh que demorèt ancorat al sòl per de cables. Es lo sistèma de propulsion e de contraròtle que èra al còr de las atencion dels engenhaires.

Lo veïcul es electric e dispausa de uèch elices gropadas per doas dins quatre cadres que susmontan l'aparelh. A per vocacion a tèrma d'èsser autonòm.

Un autre veïcul lo Vahana es tanben en cors de desvolopament per Airbus al dintre del centre de recèrca A3 del grop basat als Estats Units.


Succès per la mission lunara IM-1 d'Intuitive Machines

Mission IM-1 febrièr de 2024

An capitat. Lo veïcul Odysseus de la societat Intuitive Machines se pausèt lo divendres 23 de febrièr de 2024 sus la Luna.

Arianespace signa lo mai important contracte de tota son istòria

Illustaracion Ariane 6

Lo dimars 5 d'abril de 2022 lo president executiu d'Arianespace, Stéphane Israël, anoncièt que son grop veniá de signar « lo contracte mai important de tota l'istòria d'Ariane ».

Joan-Loís Segondy : presentacion del libre 'D’aucèls e d’òmes'

En 2023 sortissiá lo libre D’aucèls e d’òmes de Joan-Loís Segondy.

Sus Joan-Maria Petit (1941-2020)

Joan-Maria Petit

Un article de la Federacion dels Ensenhaire de Lenga e de Cultura d'Òc publicat après l'anóncia de la mòrt de Joan-Maria Petit en agost de 2020.

SpaceX : ensag de la Super Heavy

La Super Heavy abans son explausion le 20 de març de 2023

Lo dijòus 20 de març de 2023 la societat estatsunidenca SpaceX ensagèt pel primièr còp sa fusada Super Heavy prevista per mandar sos Starships dins l'espaci.

Primièr vòl amb de passatgièrs per Virgin Galactic

Lo VSS Unity lo 11/07/2021

Lo dimenge 11 de julhet de 2021 la societat Virgin Galactic mandèt en nauta altitud quatre passatgièrs.

Lo Parlament Europèu vota per l'adopcion d'una presa universala per cargar los aparelhs portatius

Presa USB-C

Lo dimars 4 d'octobre de 2022 lo Parlament Europèu adoptèt las preconizacions de la Comission relativa a la generalizacion de la prisa USB-C suls aparelhs portatius.

SpinLaunch o l'autre biais de mandar de satellits en orbita

Fronda de SpinLaunch en 2021

La societat SpinLaunch basada a Long Beach als Estats Units desvolopa un novèl mejan per mandar de satellits en orbita.