AIEO 2020

Lo XIIIen congrès de l'AIEO (Associacion Internacionala d'Estudi Occitan) se debanarà a Coni en Itàlia del 6 al 11 de julhet de 2020. Lo tèma ne serà : Centre e periferia.

Presentacion dels organizators – Lo XIIIen Congrès de l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans (AIEO) a coma tèma lo rapòrt entre centre e periferia dels domenis culturals e lingüistics (o tanben entre de centres e de periferias) e donc entre minoritat e majoritat, entre identitat locala e dimension nacionala e mai europèa e fin finala entre la concepcion de « frontièra-barrièra » e la de « frontièra-pont », valent a dire entre separacion e contacte. Aquela dialectica, complèxa e articulada, qu’es a l’encòp portaira d’innovacion e de desvolopament, se deurà concebre siá dins una dimension « intèrna » a la lenga e a la cultura d’òc, siá en relacion entre la lenga e la cultura d’òc e las civilizacions amb las qualas es en contacte despuèi l’Edat mejana e mai amb Euròpa tota.

Lo luòc del Congrès, Coni, la vila mai vesina de las valadas occitanas, nos mena necessàriament a nos interrogar sus de questions aital que mancaràn pas de far créisser las nòstras coneissenças, mas subretot la nòstra « consciéncia » qu’avèm uèi de la realitat occitana.

Coma de costuma, lo tèma causit poirà s’endevenir amb los interèsses de cercaires que trabalhan dins de domenis plan disparièrs mas que partejan l’interès per la lenga e la cultura occitanas : especialistas de literatura medievala, modèrna e contemporanèa, lingüistas, sociolingüistas, istorians de l’Edat mejana e de las epòcas modèrnas e contemporanèas, musicològs, antropològs, sociològs...

Sètz donc convidats a presentar de contribucions que s’acaran amb las questions definidas çai subre en foncion de las matèrias principalas que seguisson :

  • lenga occitana medievala ;
  • lenga occitana modèrna e contemporanèa ;
  • literatura occitana medievala ;
  • literatura occitana modèrna e contemporanèa ;
  • istòria ;
  • sociolingüistica.
Plan segur, se poirà prepausar tota autra contribucion en relacion amb una autra disciplina per tant que prenga en compte de donadas occitanas o en relacion amb la tematica generala del Congrès.

Walter Meliga, Giuseppe Noto e Matteo Rivoira

 

Lo site internet dedicat a l'eveniment es [aquí]


Joan Fourié sus Renat Nelli (1982)

Renat Nelli (René Nelli)

Un tèxt de Joan Fourié publicat dins la revista Aicí e ara (mai de 1982).

Nòva : 'La lutz e l'ombra' de Valèri Bernard

Johann Heinrich Füssli 'La cachavièlha'

En 1938 dos ans après sa mòrt sortissiá lo recuèlh de nòvas La feruno de Valèri Bernard.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Lei santons de Provença

Sus los santons de provença, un article de la revista del conselh general de las Bocas de Ròse, Accent de Provence, numèro 263, novembre e decembre de 2016.

Occitània en qualques mots

Detalh de la cobèrta 'L'Occitanie en 48 mots' d'Herve Terral

En 2014 sortissiá lo libre L'Occitanie en 48 mots d'Hervé Terral.