L'IEO d'Erau en collaboracion amb Ràdio Lengadòc publica regularament de bilhets risolièrs, sovent critic. En julhet de 2020 s'interessavan a las activitats de l'estiu e als cortègis d'artistas, plan sovent en residéncia, que las acompanhan.

Sortida de residéncia

Diga ! Es lèu la fèsta de Sant Clar, lo temps de las cigalas, e quand poja lo mercuri, de costuma, lo Felibritge de « febrilejar » dins de felibrejadas amb sos cortègis immudables, quand a la coa lanlèra e ribon-ribaina, fan treslusir sas cigalas d’aur o d’argent, ocasion d’airejar tanben las arnas de sos desguisaments naftalinizats e de sas dentèlas 1900. Los ancians son pas tristes, los joves tanpauc. Es tanben lo temps de las sortidas de residéncias e d’autras cigalas venon butar son sèga-sèga sus las plaças dels vilatges, presentar sas performàncias creativas dins de procèssuses avantgardistas que nos escapan plan sovent, en chucant quicòm mai que de saba de platana per s’encigalar.

Vòls que te diga ? Me sembla de los escotar, que de còps que i a, valdriá melhor los daissar embarrats dins sas residéncias aqueles artistas auto-proclamats e servar au fresc las tenèbras sornas de son engèni congreaire de trobar clus qu’es pas crestian de los daissar sus un empont, a se faire venir la set en tarabastejant, quand plòu de brasas a ferratasses... Lo problèma es, dins aqueles ostalses de creacion qu’i van totes coma cabras a la sal, de se los veire radicalizar entre eles, un pauc coma a Guantánamo, o çò pièger, pichonar ensems.

De tot biais que siagam rais de l’estèla felibrenca, joglars ensolelhats que fan levar lo vent negre o simples colhons de la luna, coma tu e ieu, i tornarem lèu en residéncia susvelhada, per cas de recidiva dau virus. Aquí la nòstra astrada.

E, òu, dins l’espèra, passa a l’ombra !

Enfin, es çò que ne dise ieu.

La guinhada de l’IEO34. E, rau !
Julhet de 2020


Lo musèu Carnavalet

Musèu Carnavalet a París

Sul musèu Carnavalet a París, un article de Gui Matieu dins la revista parisenca Lo vira solelh numèro 51, tardor de 2016.

Critica del libre de Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica de Maria-Clara Viguièr del libre Bestiari, aubres, vinhas.

Los Païses Basses e Danemarc mandaràn a Ucraina de F-16

F-16C

Dimenge 20 d'agost de 2023, Mark Rutte, primièr ministre neerlandés, anoncièt que de F-16, avion de combat de concepcion estatsunidenca, serián mandats a Ucraina per los Païses Basses e per Danemarc.

Sul libre 'Composition Française' de Mona Ozouf

Après la sortida del libre de Mona Ozouf Composition Française Joan-Guilhem Roqueta ne fasiá la critica.

Nòva : 'Lo cinc de junh' d'Ives Roqueta

Estiu

Dins la revista Letras d'òc numèro 1, de 1965, Ives Roqueta publicava lo tèxt : Lo cinc de junh.