Lo Fluxjet de Transpod (2022)
Lo FluxJet tal qu'imaginat © Transpod, 2022

Après la publicacion per Elon Musk en 2013 d'un document definissent lo concèpte d'iperlop, qualques entrepresas se son creadas per fins de desvolopar las tecnologias necitas.

L'idèa èra de far circular dins de tubes mantenguts a bassa pression de vagons sostenguts per de camps magnetics.

Tres entrepresas màger espeliguèron :

  • HyperloopTT o Hyperloop Transportation Technologies (HTT) ;
  • TransPod e
  • Virgin Hyperloop o Hyperloop One.

Las tecnologias necessàrias per poder concretizar aquel tipe de mejan de transport son de mal mestrejar. En 2024, HyperloopTT e TransPod son encara en activitat e comunican regularament.

Virgin Hyperloop cambièt encara de nom en 2023 per venir H1. Comunica pas pus dempuèi la fin de 2023.

D'autras entitats vegèron lo jorn :

*

HyperloopTT al mes de genièr de 2024 creèt la coentrepresa Hyper Builders amb Webuild e Leonardo. L'objectiu es de desvolopar lo primièr iprerlop operacional a mand de carrejar de merças e de passatgièrs entre Venècia and Padoa en Itàlia. Aquel iperlop aurà per nom Hyper Transfer.

Alara que HyperloopTT es basat als Estats-Units, las societats partenàrias, Webuild e Leonardo, son europèas, basadas en Itàlia.

HyperloopTT emplega la tecnologia depausada Inductrack™ : sistèma de levitacion magnetica passiva. Los asimant, arrengats en un malhum dich de Halbach, posicionats sus un ralh d'alumini generan un camp magnetic quand los vagons se desplaçan.

Transpod de son costat desvolopan los FluxJets. Al mes de julhet de 2022 comunicavan sus l'avançament de lor recèrcas.

Los FluxJets son de veïculs electrics entre avion e tren. Lo FluxJet se mòu guidat per de ralhs. Sa velocitat pòt montar fins a 1 000 Km/h. Contrariament a la tecnologia d'HyperloopTT los vagons de Transpod levitaran pas, seràn puslèu coma d'avions pichons preses entre quatres ralhs metalics lo tot ensarrat dins un tube.

Un primièr projècte de construccion es estat desvelat per Transpod, prevei de religar las vilas de Calgary e d'Edmonton al Canadà.

Los engenhaires de Zeleros desvolopan eles una tecnica de levitacion magnetica activa associada a una propulsion aerodinamica electrica a elice. La velocitat de lors capsulas seriá de 1 000 Km/h. Trabalhan sus una version cargo e passatgièrs. La societat Zeleros es basada en Espanha.

Nevomo ben qu'inclús frequentament dins lo microcòsme entreprenarial dels iperlops desvolopa puslèu un nòu mejan de propulcion electrica pels trens que podriá a la perfin èsser inclús dins de tubes per n'augmentar la velocitat. Se consacran unicament al transport de merças. Son basats en Polonha.

En 2023 Hardt Hyperloop bastissiá d'infrastructuras de tèst per iperlop a Groningue, als Païses Basses. Preveson de realizar los primièr ensages en 2024.

Swisspod Technologies bastiguèt a Lausana en Soïssa un tube d'ensag de pichòta dimencion en anèl. En 2023 efectuavan lor primièr tèsts amb una maqueta.

Tèst del vagon de Swisspod, 2023

La maqueta del vagon de Swisspod prèsta a èsser testada © Swisspod, 2023

Al mes d'Octobre de 2023 es estada creada a Brussèla la primièra organizacion remosant los industrials actius dins lo domèni dels iperlops : Hyperloop Association.

Los membres fondators son : H1, Hardt Hyperloop, HyperloopTT, Nevomo, Swisspod Technologies, TransPod e Zeleros.


Lo telescòpi espacial Euclid es dins l'espaci

Lògo de la mission Euclid

Lo telescòpi espacial Euclid es estat mandat dins l'espaci lo dissabte 1èr de julhet de 2023.

Airbus desvela Maveric

Meveric

A l'escasença del salon de Singapor que se debanèt del 11 al 16 de febrièr de 2020, lo constructor Airbus desvelèt Maveric.

Joan-Maria Petit sus Jòrgi Reboul (1985)

Pròsas geograficas

Prefaci de Joan-Maria Petit a Pròsas geograficas de Jòrgi Reboul.

Agricultura : per estalviar l'aiga, lo palhatge

Palhatge dins un òrt

Aurelian Chaire dins l'enscastre de sos estudis en agricultura anèt trabalhar en Casamança. Dins l'edicion del 11 al 17 d'abril de 2014 del jornal La Setmana, presentava la tecnica del palhage.

Airbus trabalha sus d'avions zèro emission

ZEROe Airbus

Dempuèi lo mes de setembre de 2020 la societat Airbus publica regularament de nòtas ont presenta sos projèctes en matèria de transpòrt zèro emission.

Primièr vòl amb de passatgièrs al delà de la linha de Kármán capitat per Blue Origin

Lo New Shepard lo 20/07/2021

Lo dimars 20 de julhet de 2021 la societat Blue Origin mandèt pel primièr còp al delà de la linha de Kármán quatre passatgièrs. Tot s'es plan passat.

La NASA reüssiguèt a escrachar una aparelh sus l'asteroïde Dimorphos

Dimorphos

La mission DART, per Double Asteroid Redirection Test, s'acabèt coma previst : la pichona nau espaciala s'escrachèt a la velocitat de 22 000 km/h sus Dimorphos dins la nuèch del diluns 26 al dimars 27 de setembre de 2022.

Los motors de la fusada Super Heavy del Starship de SpaceX son estats testats

Tèst dels motors de la Super Heavy, 09/02/2023

Lo dijòus 9 de febrièr de 2023, SpaceX efectuèt sul site de Boca Chica en Texas un tèst dels motors de la fusada Super Heavy que deu menar en orbita bassa son astronau dicha Starship.