L'Institut d'Estudis Occitans d'Aude organiza a Carcassona l'eveniment Escritura 2017. Un moment de rescontres e d'escambis centrat mai que mai sus la literatura occitana o los libres sus Occitània.

La manifestacion se dobrirà a l'Ostal Sirventés (79, la Trivala a Carcassona), lo dijòus 31 d'agost, a 18h30 amb l'estrena de la mòstra Las Musas de 2017 e de las òbras del Grop Aqüarèla del Cercle Occitan del País de Carcassona.

Dimenge 3 de setembre, a l'escasença de la Fièra als Trastes del barri, l'Ostal Sirventés jogarà a « pòrtas dobèrtas » long de la jornada.

Los tres rendètz-vos mai literaris seguiràn :

  • Dijòus 7 de setembre, a 18h30, per descobrir, a travèrs la lectura d'unes passatges, lo libre de Jules Rivals L'âme terrienne (CS-Prod) consacrat a 1907, eveniments contats amb estrambòrd e transformats per l'autor en una epopèa populara.
  • Dimècres 13 de setembre, a 18h30, per parlar de la naissença del moviment obrièr a Seta amb Alan Cameliò, autor de l'estudi Una Séença a la borsa plata (IEO-Lengadòc). Un obratge ont, a partir d’una pèça de propaganda anarquista publicada en 1905 per lo carretièr Pascau Verdale, Alan Cameliò descriu l’ambient e l’istòria sociala, economica e culturala d’aqueste moment ont, a Seta coma endacòm mai, l’idèa de crear una societat novèla grelhava dins l’èime dels trabalhadors.
  • Dijòus 21 de setembre, a 18h30, per rescontrar Miquèla Stenta, autora de l'obratge Marcelle Delpastre, à fleur de l'âme (Vent Terral, 2016, fotografias de Charles Camberoque) qu'evocarà la granda escrivana lemosina e occitana Marcèla Delpastre per contribuïr a la coneissença e a l'espandiment de son òbra (poesia, contes, sovenirs, etnografia...).

Dijòus 28 de setembre, a comptar de 20h, en dirècte dempuèi Ciutat, Òc-Tele virarà en dirècte una emission consacrada a l'eretatge dels trobadors a Carcassona.


Extrach del Libre de Catòia : Lo fuòc

Extrach del Libre de Catòia de Joan Bodon. Capítol 44.

Patrici Pojada sus l'aranés e l'occitan general

L'aranés e l'occitan general

En 2010 la generalitat de Catalonha publicava quatre estudis sus l'aranés e l'occitan general.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Subre lo festenal de l'universitat Joan Jaurés 'L'Occitan fa punk' de 2022

L'occitan fa punk, Tolosa, 2022

Dins son edicion de novembre de 2022, lo jornal de la comuna de Tolosa, À Toulouse presentava lo festenal L'Occitan fa punk.

Critica del libre de Glaudi barsòtti : 'La tèrra deis autres'

Illustracion 'La tèrra deis autres'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica del libre de Glaudi barsòtti : La tèrra deis autres.