Lo dissabte 20 de novembre de 2021 a 17h se debanarà al Centre Occitan Rochegude (COR) la conferéncia 1907, la route des gueux.

1907, la route des gueux es un roman de Leon Còrdas escrich en francés en 1948 e retrobat per sa filha Magali Jarque en 2016. Es ela qu'animarà la conferéncia.

Presentacion del COR :

1907. Argelièrs, dins Auda, e sas vinhas e garrigas. Marcelin Albèrt, modèste cafetièr e vinhairon, entrepren de mandar un telegrama a Clemenceau. Es aital qu’un dels mai grands soslevament de la region espetarà.

Dins Lengadòc e Rosselhon, lo pòble vinhairon, fòrça afeblit per una crisi viticòla grèva, s’amassa alara per protestar e manifestar. En efièch, dempuèi 1900, la subreproduccion e las leis del governament se sòldan per una casuda fòrta dels prètz e una malavenda del vin, que menan a la roïna tan los pichons viticultors coma los negociants. La revòlta pren una amplor tala que lo 9 de junh de 1907 son pas mens de 600 000 manifestants que se reünisson a Montpelhièr ! Ernèst Ferroul, conse de Narbona, apèla a la demission de sos collègas e marca la debuta de la desobesissença civica. Mas lo moviment serà durament reprimit pels soldats que faràn sèt mòrts a Narbona, mas que, après aquò, se mutinaràn a Agde e se ligaràn a la populacion.

Ça que la, la determinacion dels protestataris abotirà a una lei per la proteccion dels vins naturals, sostenguda per Joan Jaurés al parlament.

Inspirat d’aqueles eveniments istorics, l’autor occitan Leon Còrdas escriguèt en 1948 lo roman inedit 1907, la route des gueux.

Conferéncia, Albi, Magali Jarque, 2021

Cristian Rapin : Louis XIV en Occitània

Louis XIV en costume de sacre, Hyacinthe Rigaud, 1701, detalh

Dins la revista Lo Lugarn numèro 94, Cristian Rapin presentava lo libre d'Hubert Delpont Parade pour une infante.

Lenga : un 'òm' que se pòt evitar

Ops ! Que de òm !

Sus l'emplec de òm en occitan, un article de Patrici Pojada dins la revista Lo Diari (numèro 14).

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Sus Joan-Maria Petit (1941-2020)

Joan-Maria Petit

Un article de la Federacion dels Ensenhaire de Lenga e de Cultura d'Òc publicat après l'anóncia de la mòrt de Joan-Maria Petit en agost de 2020.

Extrach del 'Lo fiu de l'uòu' de Robèrt Lafont

Dins lo conte Lo fiu de l'uòu publicat en 2001 per Atlantica, Robèrt Lafont s'arrèsta dins sa narracion a Besièrs en 1209 del temps de la crosada e del grand masèl. Extrach.