La convencion quadre signada en 2017 entre l’Ofici Public de la Lenga Occitana (OPLO) e lo Ministèri de l’Educacion nacionala a per tòca d’espandir e d'estructurar l’ensenhament de l’occitan de la mairala al licèu.

Per aquò far se pausa la question de la didactica pròpria a l’ensenhament bilingüe francés/occitan. L’OPLO per respondre al besonh que se pausa imaginèt lo Grop recerca-accion de didactica bilingüa francés-occitan suls ensenhaments fondamentals a l’escòla primària (GRAF).

L'idèa de l'Ofici es de sosténer las equipas en carga de l'ensenhament e de la formacion en lenga occitana dins lor reflexion e lor practica de l’ensenhament bilingüe. La constitucion del GRAF vòl crear un dialòg entre los diferents actors del mond educatiu, que sián cercaires, formators de terrenh, especialistas de la question o quadres de l’Educacion nacionala. L’objectiu es d’adaptar a tèrme los biaisses de trabalhar dels professionals en classa.

Una 1èra session de trabalh del Grop de recèrca-accion sus la didactica bilingüa a l'escòla primària se debanèt los 22 e 23 novembre de 2021. Los membres del GRAF, se retrobèron a Montalban per una session de trabalh sus la didactica de las matematicas en occitan.

Doas conferéncias èran organizadas. La primièra portava sus las experiéncias de recèrcas collaborativas en didactica de las matematicas : bi-plurilingüisme, ressorsas per la classa e geometria a l’escòla. Èra animada per Caroline Poissard, mèstra de conferéncias en didactica de las matematicas a l'universitat de Brèst.

La segonda s'interessèt als empaches didactics que se pòdon encontrar en matematicas : conceptualizacions e ressorsas contextualizadas, o cossí lengas e culturas pòdon influïr suls aprendissatges escolars e constituïr de ressorsas pedagogicas. Es Jean-Jacques Salone, mèstre de conferéncias en matematicas aplicadas e sciéncias de l’educacion e director de l’Institut de Recèrca sus l’Ensenhament de las Matematicas, de l’Informatica e de las Sciéncias del Centre Universitari de Formacion e de Recèrca de Maiòta qu'animava aquesta conferéncia.

Segon los organizators, quinze personas èran presentas, per escotar aquelas conferéncias e al delà, analisar e montar de sequéncias d’ensenhament de la geometria en occitan. La frucha d'aqueles trabalhs serà mesa a la disposicion dels professors de las escòlas en classa bilingüa


Edicion occitana : la situacion en 1979

Un molon de libres

En 1979 la revista Aicí e ara publicava un article de l'editor Jòrdi Blanc sus l'edicion occitana.

Los romans de Cristian Chaumont

Los darrièrs romans de Christan Chaumont

Cristian Chaumont publiquèt son primièr libre en 2010 a IEO Edicions, un roman policièr d'un pauc mai de cent paginas que revolucionèt pas las letras occitanas mas qu'aviá alara lo merite de donar a la literatura nòstra un libre dins un genre un pauc delaissat : lo policièr.

Union Europèa : ajudas a la infrastructuras de transpòrt

Ralh ferroviari

Lo dijòus 22 de junh de 2023 la Comission Europèa comunicava sus la politica de l'Union en matèria de transpòrt. Son 6,2 miliards d'èuros que seràn investits dins las infrastructuras.

Agricultura : per estalviar l'aiga, lo palhatge

Palhatge dins un òrt

Aurelian Chaire dins l'enscastre de sos estudis en agricultura anèt trabalhar en Casamança. Dins l'edicion del 11 al 17 d'abril de 2014 del jornal La Setmana, presentava la tecnica del palhage.

L'occitan es un balon de rugbi !

rugbi

En setembre de 2013, J. B. publicava sul site de l'IEO d'Aveyron lo sieu punt de vista sus la lenga occitana.