Dins son edicion del mes de març de 2022 lo magazine de la metropòli de Montpelhièr tornava sul grop, Lo Cocut, que presentava lo tretze de març de 2022 a La Passarèla de Jacon son recital annal de cants e de musicas.

Los ravits del Cocut

Se dison amb un nom d’aucèl... Lo Cocut, es un vintenat d’òmes que se recampan notadament per cantar, sens particion ni pupitre. Son cant es liure, son umor florit ! 40 % de nòtas falsas son toleradas per aquela corala occitana que n’es pas una per de bon. Cantaràn lo dimenge 13 de març a cinc oras del vèspre, « tot bèl just abans la sopa ! », sala La Passarèla. Un tròba-te de mancar pas, desempuèi dètz annadas a Jacon.

« Es un pauc la fèsta de fin d’annada escolara al biais nòstre, lo nòstre ponch d’òrgue, l’escasença de convidar femnas e formacions de pertot », çò ditz Estève Hammel, corista e president de Lo Cocut, còla que se produsís mai que mai per las temporas de Nadal, castanhadas, vespertins, vendémias emai concors de caçolet. Aquel espectacle es al biais d’una brava taulejada ! Emai, Lo Cocut nasquèt en 1992, a l’escasença de las nòças de la filha d’un dels sòcis fondators. « S’avisèrem qu’aviam pas de repertòri occitan a posita per aquela mena de circonstàncias ». Alavètz, crida als amators de cultura occitana, mas pas sonque.

Coma platat principal, un recital de cants e de musicas, amb Loís Avit Colombièr, pianista classic, voses a capella. Al menut, La filha d’un païsan, una romança que lo rei remarca la filha d’un païsan que se voliá pas mostrar... A la conolha, un cant de trabalh d’una femna, La Dòna de Bordèu, que se la pèta qu’es polida. Son òme la remanda ! Lo rei de Babilòn, amb de paraulas de Max Roqueta o Los podaires (los de la vinha que se tòrran a de bon l’ivèrn !)

Pas de menut sens intradas ni dessèrts. I aurà mai de documentaris, dont la vidèo inedita : Diga-me, Jacon, per las piadas de l’occitan a Jacon, una mòstra, un aperitiu-galejada e de tastas d’especialitats occitanas, solide. Un repertòri festiu e convivial de se rosigar a de bon.


Conte : 'L'enfant polit' de Joan Bodon

Lo Drac

Lo conte L'enfant polit de Joan Bodon foguèt publicat dins lo recuèlh Contes del Drac en 1975.

Critica del libre de Glaudi barsòtti : 'La tèrra deis autres'

Illustracion 'La tèrra deis autres'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica del libre de Glaudi barsòtti : La tèrra deis autres.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

Las lengas de l'Union Europèa

En 2013 sortissiá lo libre de Jaume Corbera Pou, La Unió Europea, un mosaic lingüístic. Dins lo jornal La Setmana numèro 1001 Joan-Claudi Forêt ne fasiá la critica.

Joan-Claudi Sèrras : critica de 'La pluèja rossèla' de Julio Llamazares

La pluèja rossèla, Julio Llamazares

En 2008 sortissiá a cò de IEO Edicions la traduccion occitana del libre de Julio Llamazares La lluvia amarilla.