USB-C
Esquèma d'un conector USB-C

La Comission Europèa trabalha sus una directiva per fin d'armonizar dins l'Union lo material per cargar los aparelhs portatius : tabeletas, telefonets... Presentèt sa proposicion lo dijòus 23 de setembre de 2021.

Actualament los tipes de conexion son multiples, los aparelhs son pas necessàriament compatibles, çò que genera la produccion d'un quantitat importanta de material que ven rapidament inutil : per cada aparelh son cargador.

La Comission propausa d'impausar un tipe de coneccion unic pels aparelhs comercializats dins l'Union. Los cargardors vendrián universals.

Es Thierry Breton comissari al mercat interior qu'es actualament responsable d'aquesta propausicion de lei. La directiva es en projècte dempuèi 2009. Margrethe Vestager, comissària responsabla de la concuréncia declarèt qu'aquò èra  « una victòria pels consomators e l'environament ». Segon ela los « europèus n'an pro dels cargadors incompatibles que s'amolonan dins lors tiradors ».

Abans son eventuala aplicacion la proposicion deu èsser examinada pel Parlament e pel Conselh.

Tres conectors son actualament en usatge : lo Micro USB, l'USB-C, lo Lightning. Es l'USB-C que causiguèt la Commission per èsser generalizat.


Junh de 2023 : las vendas de veituras electricas despassan las dels diesèls dins l'Union Europèa

BMW i3

Segon las donadas de l'ACEA, l'Associacion dels Constructors Europèus d'Automobilas, las vendas de veituras electricas al mes de junh de 2023 despassèron las de las veituras equipadas d'un motor diesèl.

Virgin Galactic reüssiguèt son primièr vòl espacial dempuèi Spaceport America

Vòl del VSS Unity 22/05/2021

Lo dissabte 22 de mai de 2021 la societat estatsunidenca Virgin Galactic dempuèi lo spacepòrt de New Mexico mandèt un de sos vaissèls, lo VSS Unity, dins l'espaci.

Max Roqueta e Dante Alighieri

Dante Alighieri

Lo tèxt çai-jos es extrach de la plaqueta de presentacion de la mòstra : Max Roqueta, la libertat de l’imaginari, que se debanèt en 2014 e 2015 a Montpelhièr.

Critica del libre de Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

Joan-Maria Petit e Pèire Francés : 'Bestiari, aubres, vinhas'

En 1979 la revista Aicí e ara publicava una critica de Maria-Clara Viguièr del libre Bestiari, aubres, vinhas.

Las veituras seràn desenant equipadas de bóstias negras

Dempuèi lo primièr de mai de 2022 totes los veïculs produsits en Euròpa seràn equipats d'una bóstia negra, notadament las veituras.

Internet per satellit : los industrials europèus s'organizan

Satellit OneWeb

Lo diluns 25 de julhet de 2022 Eutelsat confirmèt qu'èra en negociacion per crompar OneWeb.

China manda dins l'espaci lo primièr element de sa futura estacion espaciala

Fusada chinesa lo 29/04/2021

Es estat mandat dins l'espaci lo 29 d'abril de 2021 lo primièr modul de la futura estacion espaciala chinesa.

La NASA reüssiguèt a escrachar una aparelh sus l'asteroïde Dimorphos

Dimorphos

La mission DART, per Double Asteroid Redirection Test, s'acabèt coma previst : la pichona nau espaciala s'escrachèt a la velocitat de 22 000 km/h sus Dimorphos dins la nuèch del diluns 26 al dimars 27 de setembre de 2022.