Dins son edicion del mes de novembre de 2021 lo magazine de la vila de Tolosa donava la paraula a Mickaël Vidal, musician.

« Voliái pas far de trad, èra la musica de mon paire »

Mickaël Vidal, 25 ans, es una novèla figura de la musica tradicionala, que multiplica las aventuras.

Jogatz dins un molon de formacions diferentas, es una causida o una necessitat ?

Es vertat qu’ai un paquetàs de formacions, miladieu : Dirty Caps, Septembre, Farce Dur, en sòlo, amb mon paire... N’i a sièis màgers e un fum de collaboracions a costat. Aimi plan de n’aver tant, de pas virar tostemps amb lo meteis grop. Me permet de cambiar de repertòri, de veire de mond diferents. Se faguèt aital, sens lo soscar.

Soi d’una familha de musicians, mas l’idèa que la musica siá mon mestièr m’es venguda tard, perque voliái me far mon camin a ieu. A costat dels grops, ai d’activitats pedagogicas tanben : balhi de corses de barri, ai fait lo professor de musica pendent cinc ans al collègi Calandreta e soi professor d’acordeon diatonic al Conservatòri.

Jogatz de fòrça instruments, mas vòstre percors es puslèu marcat pels instruments a vent.

Pichon, mos parents me daissèron pas la causida de far de musica, mas me daissèron la causida de l’instrument. Comencèri pel saxofòn pendent gaireben dètz ans a Fijac, e un jorn trobèri una clarineta a l’ostal e passèri sus aquel instrument. Ara, sus l’empont soi mai que mai a la clarineta e al cant. Jògui tanben de boha, de bodega e, doncas, d’acordeon. En concèrt, vòli pas aver tròp d’instruments, per gardar un son del grop e èsser mai eficaç.

Fin finala, quina plaça aguèt vòstra familha dins vòstre percors ?

A la debuta, voliái pas far de muscia tradicionala, qu’èra aquela de mon paire. Es a 14-15 ans que nos trobèrem una còla d’adolescents a l’associacion La Granja dins Òlt e comencerèm de far de trad. Venguèri puèi a Tolosa perque mon paire prenguèt de foncions al Conservatòri. Coneissiái lo mitan de la musica, mas pensavi pas seguir lo camin familial. Mai tard, amb lo Duò Abela-Vidal, mon cosin Guillaume Lopez foguèt important perque nos prenguèt dins lo catalòg de sa companhiá.

Ongan, descobrissi una novèla activitat dins l’audiovisual : Octele me recrutèt per far de reportatges e ai un pichon ròtle dins una ficcion que se ditz La Seria.

Magazine À toulouse 83, novembre de 2021


Sèrgi Viaule : critica del libre 'Novèlas exemplaras' de Miguel de Cervantes

Miguel de Cervantes

En octobre de 2020 sortissiá lo libre Novèlas exemplaras de Miguel de Cervantes. Sèrgi Viaule ne fasiá la critica.

Provença : la comuna de La Seina comunica en occitan

La Seina

La vila de La Seina en Provença sul sieu site internet presenta cada mes dins la seccion D'aquí un article en occitan.

Votacion del Parlament Europèu per melhorar la mobilitat electrica

Lògo recarga electrica

A la debuta del mes de julhet de 2023 lo Parlament Europèu votèt per l'adopcion de règlas novèlas per fin de far créisser lo nombre de las estacions que permeton de recargar los veïculs electrics. Las novèlas disposicions preveson tanben de ne facilitar l'usatge.

Justin Bessou o cossí escriure la lenga nòstra (1903)

Civada coiola dins un camp de froment

Un tèxt de Justin Besson, testimoniatge preciós per saupre çò que cal pas far a l'escrich.

Antonin Perbòsc : Fuòc nòu (1904)

Antòni Perbòsc

Article d'Antonin Perbòsc publicat pel primièr còp dins la revista Mont-Segur en 1904.