L'amassada generala de l’IEO se debanarà ongan los 7 e 8 de mai 2022 a Clarmont d’Auvernhe. L'IEO comunica.

Assemblade generala de 2022

Après la tenguda d'amassadas generalas a l'automne per causa de pandèmia en 2020 e tornar 2021, l’Institut d’Estudis Occitans renosa amb la prima per nòstre acamp d'aquel an. Convidada per l’IEO de Puèi-de-Doma, l’AG tendrà luòc – après doas annullacions – a Clarmont d'Auvernhe (Clermont-Ferrand) per la dimenjada dels dissabte 7 e dimenge 8 de mai venents.

L’amassada generala es dubèrta a tots los aderents, personas fisicas e moralas (associacions aderentas) al jorn de lor cotizacion. Cada aderent a una votz e pòt, en mai, èsser mandatat per 10 autras personas.

La darrièra amassada generala, que se debanèt al mes d’octòbre a Tolosa, era una amassada de crisi, amb l’abséncia de subvencions de l’Estat coma de las regions occitanas, e la partença del director. Una novèla organizacion de trabalh es estada mesa en plaça pel conselh d’administracion e lo burèu, amb per prètzfach d’assegurar la continuitat de las activitats de l’IEO, restablir tant coma possible l’equilibri financièr, e pausar las basas d’un desvolopament futur.

L’amassada generala serà l’escasença de far lo bilanç dels mes passats e de definir son orientacion a venir. Lo principi foguèt votat a l’AG de Tolosa de metre en plaça una « conferéncia dels presidents de seccions departamentalas » per mièlhs associar lo nivèl departamental al trabalh del conselh d’administracion de l’IEO. Una sesilha serà consacrada a l’AG a la mesa en plaça d’aquela conferéncia (organizacion e biais de trabalhar, ligam amb lo CA e l’AG de l’IEO...). Tots los presidents son ben-segur convidats a i participar per exprimir lor punt de vista sus aquel projècte.

De mai, lòrs de l’encontre entre l’IEO31 e lo CA de l’IEO foguèt sugerit de tornar organizar una amassada dels salariats de l’ensemble de las seccions afiliadas a l’IEO, un punt a discutir a l’AG.

Lo CA de l’IEO es elegit per dos ans. Alavètz, l’AG venenta es pas una annada d’eleccion. Pasmens, lo CA elegit en 2021 es pas complet, e las candidaturas son dubèrtas per lo completar. En mai de las sesilhas de trabalh, l’AG serà un moment de fèsta e de cultura gràcia a las activitats perpusada per l’IEO 63.

Luòc : la Capela dels Cordelièrs.

La session se debanarà al centre de Clarmont d'Auvernhe, dins la Capela dels Cordelièrs (Chapelle des Cordeliers), 14 plaça Sugny. Se tròba sul costat dels immòbles del Conselh Departamental de Puèi-de-Doma, a mièg camin entre la plaça de la Victòria ont es la catedrala (en naut del puèi), e la plaça de Jaude, amb l'estatua de Vercingetorix (al pé del puèi).

En tram : tram estacion Jaude, puèi pujar pel Baloard Desaix entre l'estatua e lo Teatre, costat Teatre. En veitura : parking josterran Jaude.

Programa previsional

Dissabte 7 de mai

  • 14h – 18h30 : primièra sesilha de l’AG.
  • 13h30 : Acuèlh e inscripcion a la Capela dels Cordelièrs. Un dorsièr de benvenguda preparat per l’IEO 63 será remés als participants.
  • 14h – 14h15 : dichas de benvenguda.
  • 14h15 – 15h45 : presentacion e vòte dels rapòrts d’activitat e financièr.
  • 15h45 – 16h15 : pausa.
  • 16h15 – 18h15 : sesilha de trabalh : las activitats de l’IEO. Presentacion per los membres del burèu de la situacion actuala de l’IEO, de son organizacion de trabalh e de sas activitats. Discussion e orientacions per l’annada venenta.
  • 18h15 – 18h30 : candidaturas eventualas al conselh d’administracion. Clavadura de la sesilha.
  • 18h30 – 20 h : sopar liure.
  • 20 h : serada festiva organizada per l’IEO de Puèi de Doma a la Capela dels Cordelièrs.
  • 20h – 20h45 : « l'Ort dau Jan », film realizat per Gabrièu Chantelauze e Jan-Pèire Lacomba.
  • 20h45 – 21h45 : concèrt del musicaire Sourdure.

Dimenge 8 de mai

  • 9h – 12h30 : segonda sesilha de l’AG.
  • 8h30 : acuelh a Capela dels Cordelièrs.
  • 9h – 12 h 30 : sesilha de trabalh : l’organizacion de l’IEO. La conferéncia dels presidents de seccions departamentalas : prètzfach e organizacion. L’amassada dels salariats del malhum IEO : a tornar far ? Sintesi de las orientacions per l’annada venenta. Eleccion complementària al CA de l’IEO.
  • 12h30 – 14h : dinnar liure.
  • 14h – 15 h : Passejada literaria « A Clarmont, suls passes de Joan Bodon » conducha per Joan-Peire Chambon, Clarmontés, especialista de l'òbra de Joan Bodon, que son darrièr roman, Lo Libre dels grands jorns, se passa a Clarmont. Lo RV per la passejada es plaça de Jaude còsta l'estatua de Vercingetorix.

Loís Alibèrt : Renaissença catalana e Renaissença occitana (1933)

Loís Alibèrt e Pompeu Fabra en 1933

Un tèxt de Loís Alibert publicat dins la revista Oc numèro 10-11 de 1933.

Sul libre 'S.T.O' de Régine Hugounenq

sto

En 2019 sortissiá lo libre S.T.O - Lo tust de tres letras de Régine Hugounenq. En novembre la revista de la metropòli de Montpelhièr ne fasiá la presentacion.

Croàcia passa a l'èuro e intra dins l'espaci Schengen

Membre de l'Union Europèa dempuèi 2013, Croàcia emplega dempuèi aqueste 1èr de genièr de 2023 l'èuro coma moneda. De pèças novèlas son donc intradas en circulacion.

País de cocanha

pastel

Un article de la revista del consèlh regional d'Occitània de decembre de 2018 e genièr de 2019.

Maria-Clàudia Gastou : sus 'l'Armana prouvençau'

armana prouvençau

A propaus de l'Armana prouvençau.